Tahsilat Makbuzu
Firmaların müşterilerine verdikleri hizmet sonucu parayı ödediklerine dair düzenlenen belgeye Tahsilat makbuzu denir. Aslı parayı ödeyen müşteriye verilen ve Tahsilat makbuzu diğer sureti hizmet veren firmada kalır. Ödemeler elden yapılması dolayısı ile Tahsilat makbuzu kesilir. Banka yolu ile yapılan havale ve eft işlemlerinde ya da kredi kartı ödemeleri için Tahsilat makbuzu kesilmesine gerek duyulmaz.
Tahsilât makbuzu üzerinde belli başlı bazı bilgilerin bulunması gerekir. Tahsilat makbuzu kesen firmaya ait şirketin tam unvanı adresi ve telefon bilgilerinin yer alması gerekir. Tahsilat makbuzu kesiminde ödemenin yapılmış olduğu tarih bölümüne hizmetin alınıp paranın ödendiği tarih yazılır.
Diğer en önemli seçenek Tahsilat makbuzu üzerinde bulunması gereken bilgi ödemeyi yapan kişi ya da kuruluşun bilgisinin olması önemlidir. Yapılan para tutarı Tahsilat makbuzu üzerinde hem rakam hem de sayı şeklinde yazılır.
Tahsilat makbuzu üzerinde parayı teslim alanın adı soyadı ve imzası atıldıktan sonra ödemeyi yapan kişi ya da firmaya makbuzun aslı diğer bir örneği ise hizmeti veren ve parayı alan firmada kalır.
Tahsilât makbuzu üzerinde bir seri numarası olabilir böylelikle sürekli form şeklinde basım yapılmaktadır. Ciltler halinde kullanılabilir.
Tediye Makbuzu
Bir ticari işlem sonrası hizmet veya işi alanın, hizmet veya işi yapana ödeme yapması sonucunda ödeme bilgileri gösteren belgeye tediye makbuzu denir.
Tediye Makbuzunda Neler Olmalıdır?
Tediye Makbuzu Çeşitleri;
Tediye makbuzları genel kullanım olarak 14×20 cm ölçülerinde otokopili kağıtlara yandan tel zımbalı olarak üretilir. 1 cilt, 1 asıl ve 1 kopya olacak şekilde 50 adet tediye makbuzundan meydana gelir. İsteğe göre bilgisayardan yazdırmak üzere sürekli form biçiminde tediye makbuzuhazırlanabilir. Veya kullanım biçiminize göre farklı şekil ve ebatlarda tediye makbuzu bastırılabilir.